Presentació
El Molí del Foix, Centre d’Interpretació Històrica i Natural és un equipament municipal ubicat a les antigues instal·lacions d’un molí fariner medieval al nucli dels Monjos (municipi de Santa Margarida i els Monjos, Alt Penedès) que aprofitava l’aigua del riu Foix per a moldre gra i produir farina.
Se’n té constància documental al segle X. Va ser un dels primers edificis construïts en la zona plana al costat del riu, formant el nucli dels Monjos ja que les primeres cases del municipi es trobaven al voltant de l’església de Santa Margarida en zona muntanyosa.
Va funcionar com a molí fariner primer i industria farinera després, fins entrat el segle XX, quan canvià la seva activitat per celler i magatzem de vi.
El 1995 el molí passà a ser propietat municipal, iniciant-se el procés de recuperació d’aquest edifici per a ús ciutadà.
Els espais
El Molí té una sala d’exposicions temporals situada a la planta baixa de l’edifici, just a l’entrada, des d’on es pot observar la pedra original que fora el sostre de la sala de les moles.
L’Aula de Natura es troba a la primera planta, on antigament hi havia l’habitatge dels masovers. És una sala polivalent amb un espai destinat a treball intern, reunions i on s’ubica el Centre de Documentació Ambiental on es pot realitzar consulta bibliogràfica de temàtica ambiental.
La Sala de les Moles es troba en un nivell inferior, on antigament es localitzava la maquinària del molí fariner. Ha estat restaurada respectant els elements arquitectònics originals. El terra està cobert de fusta i vidre, que permet observar on s’ubicaven les moles i els antics cups de vi. Es tracta d’una sala de caràcter polivalent per a realitzar-hi activitats diverses com ara xerrades, exposicions, concerts,...