8.2.22

 Santa Margarida i els Monjos també diu «Adéu als plàstics»

Santa Margarida i els Monjos és la propera parada de la campanya «Adeu plàstics» de la Mancomunitat Penedès-Garraf per prevenir els residus i donar alternatives al plàstic d’un sol ús.

Accions de la campanya

Del 7 al 18 de febrer, es podrà visitar l’exposició PROU PLÀSTICS que s’instal·larà al Molí del Foix, i que estarà oberta de dilluns a divendres, matins de 10 a 13 hores i també el dimarts a la tarda de 16 a 19 hores. 

El dia 15 de febrer a la tarda, es farà també al Molí, un taller per a la confecció d’un embolcall reutilitzable. Cal fer inscripció prèvia al correu electrònic molidelfoix@smmonjos.cat o bé trucant al 938186928.

 S’habilitarà també un punt informatiu durant dos divendres, l’11 de febrer, davant l’Ajuntament, i el dia 18 davant l’escola Dr. Samaranch i Fina, al costat del parc infantil de l’av. de Mas Catarro. L’horari serà al matí de 10 a 13 i a la tarda de 16:30 a 18, i en la parada, hi haurà la possibilitat de prendre part en jocs i reptes al voltant de la temàtica i s’obsequiarà amb ampolles reutilitzables a totes les persones participants.

 Durant la primera quinzena de febrer, en realitzaran en els centres educatius els tallers “Zero plàstics a l’esmorzar” i “Quin planeta volem?” per acostar la campanya en els infants i joves del municipi.

 Així mateix, i coincidint amb aquesta campanya, un equip d’informadors del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat faran visites als veïns i veïnes del municipi per recordar la importància de fer bé la recollida selectiva, especialment de la fracció orgànica, i lliurar un paquet de bosses compostables per fer una correcta separació dels residus.

Els plàstics no desapareixen

Més del 90% dels objectes que ens envolten estan fets amb plàstic, i la majoria de plàstic que es produeix, s’utilitza per a fabricar envasos d’un sol ús. Es calcula que un terç dels plàstics que utilitzem, escapen dels nostres sistemes de recollida, és a dir, no se separen correctament i no acaben als circuïts de reciclatge. Per tenir una idea, l’any 2021, la Mancomunitat va tractar 5.873 tones d’envasos a la planta de selecció.

Un cop al medi ambient, no desapareixen, simplement es tornen cada vegada més petits, prolongant la seva vida un segle o més al medi, i introduint-se en la nostra cadena alimentària.

Estudis recents mostren que més del 90% de l'aigua embotellada i el 83% de l'aigua de l'aixeta contenen microplàstics. Els plàstics d’un sol ús no són una bona opció ni des del punt de vista econòmic ni l’ambiental. Durant molt de temps els hem incorporat com a consum habitual. Cal, doncs, repensar un model que contempli productes més factibles que fomentin una economia circular i sostenible.